Själsläggning del 2; det sociala klimatet

Det är häftigt att tänka att jag egentligen är precis som alla andra här. Det allra mesta har vi gemensamt, men ändå inte. Uppenbara skillnader upplever jag varje dag. Skillnader som ni också förstår utan att jag räknar upp dem har. Det spännande är skillnaden i mentalitet som jag från första dag här lade märke till. Jag har funderat på det här sen jag kom hit och kommt fram till ett antal områden där medelfranskens och medelsvenskens olika själsläggningar (jag googlade upp en synonym till mentalitet och tyckte att själsläggning var lite rolig) framträder. Jag tänkte skirva om dem här och jag tänker dela upp det i avsnitt, lite som en följetong. Andra delen kommer här.
 
Själsläggning del 2; det sociala klimatet
 

Fransmännen säger själva att de är ”latinska”. Med det menar de att de har mer temperament och åsikter än vad den nordiska kulturen ger intryck av. De tror att vi är svala och åsiktslösa. Att vi aldrig brusar upp och alltid håller med. Och det är nog sant att det sociala klimatet helt enkelt är lite mer hätskt och hårdare här än hemma. Man är nog också mer ärlig här. Man säger vad man tycker och folk accepterar det på ett annat sätt än i Sverige. Ett talesätt här nere är att ”man kan skoja om allt men inte med alla” och så är det verkligen här. Tabuna är få. Detta resulterar i att det flyger kommentarer genom luften som i mitt vardagliga liv i Sverige skulle resultera i blickar och sktisnack. Fransmännen är härdade för sånt och jag antar att det inte tränger igenom fasaden som de byggt upp från första början. Jag har i alla fall inget sådan skal. Jag vet inte om det är bra eller inte. Jag vet bara att jag gillar ärlighet men att man måste vara försiktig. Kanske borde vi vara lite mer ärliga i Sverige. Dels för vår egen skull men också för andras. Att stå upp för sig själv är något de är experter på här. Det där med att inte ta någon skit (väldigt kloka ord från Grynet).Att stå på sig innebär, i alla fall för mig, att inte ge sig om man vet att man har rätt, att strida för sin rätt och få folk att lyssna på ens åsikter. 

Pas possible! (inte möjligt!) används ofta som svar om ett förslag är dåligt. Så skulle vi inte säga i Sverige. Vi skulle säga kanske och med tonläget signalera att förslaget var dåligt. Vi säger inte alltid vad vi egentligen tycker eftersom vi är rädda för hur vi uppfattas om vi är tydliga med våra åsikter

Jag har alltid tänkt att myten om att vi skulle vara likgiltiga och lugna är helt fel. För visst har vi starka och skilda åsikter. Men jag inser nu att det ändå inte är helt fel att säga att vi genom vårt sätt att leva och vår sociala kultur är motvilligt accepterande. Skillnaden ligger inte i förmågan att ha en stark åsikt utan i viljan att uttrycka den. 1-0 till Frankrike, för ärlighet varar alltid längst.

Tankarna | |
Upp